ÖĞRENCİNİN GÖZÜNDEN DİŞ HEKİMLİĞİ / TERCİH DÖNEMİ

trust me i'm a dentist ile ilgili görsel sonucu

Merhaba arkadaşlar.
YKS'nin açıklanmasıyla tüm üniversiteler tanıtım günlerine başladı, üniversite öğrencisi adayları da hummalı bir arayış içinde. Gerçekten zor bir süreç, herkes için en hayırlısı olur inşallah. Bugün diş hekimliği hakkında bir yılda oluşan kendi düşüncelerimi aktaracağım, inşallah bu bölümü düşünen arkadaşlara yardımcı olur.

DİŞ HEKİMLİĞİ ZOR MU?
Diş hekimliği okuması kesinlikle çok zor bir bölüm. Mezun olduktan sonra karşılığını alırsın diyorlar, umarım öyle olur. Türkiye standartlarına baktığımızda en çok para kazanan mesleklerden bir tanesi. Özel muayenehane açma imkanıyla çalışma saatleri açısından da esnekleştirilebilir bir meslek. Ben tercih yapmadan önce konuştuğum diş hekimlerinin bir kısmı "Sürekli insan ağzıyla uğraşıyoruz, insanla uğraşmak en zoru, belimiz ağrıyor, boyun fıtığı oldum" gibi olumsuz konuşmuşlardı. Bir insan işini sevmeden yaparsa hep kötü yanlarını görüyor bence. Çünkü aynı şartlarda çalışan bir başka hekimle görüştüğümde ise o da çok methedip "çok güzel meslek, statün var, tatmin oluyorsun, insanlara yardım ediyorsun, bu parayı kim kazanıyor Türkiyede" şeklinde konuşmuştu. O yüzden eğer gerçekten istiyorsanız, hayalleriniz bu meslekse zorlukları sizi hiçbir zaman korkutmasın, çünkü insan severek yapınca bir işi en iyisi oluyor.

DİŞ HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ NASIL?
Teorik olarak tıp dersleri görüyoruz ama bizde baş bölümü hariç diğer bölümleri tıpçılara göre daha yüzeysel anlatıyorlar. İlk senemizde beyaz kalıp sabunlarla bayaaa haşır neşir olduk. Bütün dişlerin morfolojik özelliklerini öğrenmek ve el becerisi geliştirmek için sabundan dişleri yapıyoruz. Eğer özel üniversitede değilseniz sınıflar genellikle kalabalık olduğundan asistan hocaların gelip herkese tek tek nasıl yapılacağını göstermesini beklemeyin, çünkü olmuyor. Bazen yanına gidip sorsanız bile başından savabilir, moralinizi bozmayın. Her hafta mutlaka sabundan bir veya iki tane ödevimiz olurdu. Yani haftasonlarımız ödevlerle geçiyordu diyebilirim. Sabun çok zamanımızı aldığından diğer dersleri idare etmeyi öğrenmemiz neredeyse bir dönem aldı, yani en azından benim böyle oldu. Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde geçme notumuz 60. Finale girebilmek için vizelerin ortalaması 60'ı tutturmalı ve vize ortalaman kaç olursa olsun dersi vermek için finalden de 60 alma zorunluluğu var. Sabun yaptığımız DAF dersinde önce pratik olarak sabundan sınav oluyoruz, bu sınav labda yaklaşık 6-7 saat süren bir sınav. Hocamız kendi belirlediği büyütme oranında bir diş istiyor ve onu yapıyoruz. Bu süre çok gibi görünüyor ama hocaların isteklerine göre bazen yetmeyebiliyor. Mesela bizim 2.vizemiz de sağ üst 3-4-5-6. dişleri ark şeklinde yani çenedeki gibi yan yana yapmamızı istemişlerdi. 7 saat az bile gelmişti.


2.vize teslimlerim.
Aldığımız derslerin bir tanesi hariç hepsinin pratiği de vardı. Pratiği olan derslerden herhangi birinden kalırsak sene tekrarı alıyoruz. Yani alttan alma gibi bir durum hiç yok. Bir dersten bile kalmanız bir sene kaybına neden olabilir. Bu bütün fakültelerde böyle mi emin değilim ama bizim yönetmeliğimiz bu şekilde.

Diyeceğim o ki, gerçekten istiyorsanız korkmayın başarılı olursunuz, ama ben tıp istiyordum olmadı diş yazdım veya puanım yüksek geldi diye yazdım kafasındaysanız çok zorlanırsınız. 

Umarım aklınıza takılan sorulara cevap olabilmişimdir, eğer başka sorularınız varsa bana yorumlarda veya instagramdan (https://www.instagram.com/fixbrokensmiles/) yazabilirsiniz. Herkese mutlu pazarlar ve mutlu haftalar diliyorum, kendinize çooook iyi bakın !






Yorumlar

Popüler Yayınlar